YÖS Sınav Puanımla Ne Yapmalıyım?
1-YÖS sınav sonucunla üniversitelere başvururken, Google’a girip ‘’Türkiye’de bulunan devlet üniversiteleri’’ yaz. Ve Her devlet üniversitesinin ismini yan sekmede açıp, Örneğin: ‘’ (…………) Üniversitesi YÖS Başvuruları 2019’’ yaz ve arat. Hangi üniversite ismini gördüyseniz tek tek üniversitenin ismini yazıp ‘’YÖS başvuruları’’ yazın ve yanına başvurmak istediğiniz yılı ekleyiniz. Her üniversiteye başvuru yapmayı unutmayınız.
2– Bazı üniversitelerin başvuru zamanı açılmamış olacaktır. Bundan dolayı laptopunda ya da telefonunda bir metin belgesi açıp, içerisine hangi üniversitenin başvurusu ne zaman ise tarihlerini kaydet.
3-Başvuru zamanı gelen üniversitelere başvur. Puanını düşük görüp başvurmaktan vazgeçme, nereden ve kaç puan ile istediğin bölümü kazanacağını bilemezsin. 50 puan ile Hukuk kazananlar tanıyorum.
4-İstediğin bölüm dışında bir bölüm okumak istemiyorsan, ikinci ve üçüncü tercihleri boş bırak, tek bir bölüme başvur. Çünkü bazı üniversiteler ilk tercihte herhangi bir bölümü kazananlara ek tercih hakkı vermiyor.
5-Puanın düşük ya da orta seviyede ise ilk tercihlerde istediğin bölümü kazanamama ihtimalin yüksek. Bundan dolayı ek tercihlere odaklan.
6-Üniversitelere başvururken, o üniversitenin YÖS sınavına girdiysen, puanın düşük bile olsa oranın puanı ile başvur. Çünkü üniversitelerin %90’ı kendi YÖS sınavına girene öncelik tanımaktadır. O üniversitenin YÖS sınavına girmiş olduğun halde başka üniversiteden girdiğin YÖS puanın ile başvurursan ihtimalin her zaman daha düşük olur.
7-Kendi YÖS sınavı olmayan üniversitelere en yüksek aldığınız YÖS sınavı puanı ile başvurun.
8-Google’da devlet üniversitelerini arattığın gibi burslu olarak öğrenci alan özel üniversiteleri de arattırın ve başvurun.
YÖS Sınav Puanı İçin Hangi Kursa Gitmeli Miyim?
Kursa gidip evde ders çalışmayacaksanız, size özel ders bile katkıda bulunamaz. Bundan dolayı kursları düşünmeden önce evde kendinizi test edin. Evde çalışabiliyorsanız, kurstan da destek almanız durumunda yüksek puanlar alabilirsiniz. Evde çalışamıyorsanız kurslar size çok bir şey katmayacaktır. Normalde alacağınız puandan 6-7 puan yukarı alırsınız, vereceğiniz paraya değmez. Kurslar destekleyicidir, başarıyı kucağınıza vermez. Başarıyı siz oradan alırsınız.
Yüksek bölümleri düşünen kişilerin gitmeleri büyük katkı sağlayabilir. Kendiniz her ne kadar yüksek alırım deseniz de, en azından kendinizi garantiye almış olursunuz. İstemeden de olsa testler çözmek zorunda kalırsınız. Sonuç olarak kurslara gidilebilir ama kursları destekleyici olarak görmelisiniz, kendi çalışmanızı kurslarla desteklemelisiniz.
YÖS Sınavına Başvururken Hangi Belgeler Gereklidir?
- Online başvurularda vesikalık şeklinde çekilmiş olan, yüz hatları kolayca görülebilen bir fotoğraf
- Lise Transkript (Not Dökümü) belgesinin fotoğrafı.
- Lise transkripti yabancı dilde ise Türkçe’ye çevrilmiş hali.
- TC Kimlik (Nüfus Cüzdanı) belgesinin ön ve arka fotoğrafı.
- Pasaport bilgilerinin fotoğrafı.
- Diplomanın fotoğrafı.
- Diploma yabancı dilde ise Türkçe’ye çevrilmiş halinin fotoğrafı.
- Yabancı dilde diplomalar için konsolosluk onaylı denklik belgesinin fotoğrafı.
Not: Diploma henüz alınmadı ise online (internet üzerinden) başvuru yaparken diploma kısmına transkript yükleyiniz. Açıklama kısmında da henüz diplomayı almadığınızı belirtiniz. Online başvuru kabul etmiyor ise posta yoluyla gerekli belgelerinizi yollamadan önce üniversite ile iletişime geçiniz ve durumu bildirip ona göre yollayınız.
Üniversiteyi Kazandıktan Sonra Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
En az 4 adet vesikalık fotoğraf. 4.5×6 boyutunda olacak şekilde çekilecektir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı.
TC nüfus belgesinin fotokopisi ya da pasaport fotokopisi.
Lise diplomasının aslı. Lise diploması Türkçe değil ise hem Türkçesi hem çevirisi teslim edilecektir.
Henüz lise diploması eline geçmemiş olan kişilerin liselerinden, belirli bir tarihte mezun olacağını ve olası mezuniyet notlarını gösteren resmi bir belge (geçici mezuniyet belgesi) sunmaları gerekmektedir.
Diploma denklik belgesinin aslı (Türkiye’ye bağlı okulda okuyanlardan istenmemektedir).
Resmi transkript (Not Dökümü).
Transkript Türkçe değilse, Türkçeye çevrilmiş hali.
Üniversiteye başvurulan YÖS sınav sonucu belgesinin aslı.
Finansal garanti mektubu (Başvuracak öğrenciye ait ya da ailesinden birinin banka hesabında en az 1000-1500 TL olduğunu gösteren belge). Bu rakam üniversiteye göre değişebilir.
Türk vatandaşı değilseniz, okuyacağınız bölümün senelik ya da dönemlik harç ücretinin yatırılmış olduğuna dair banka dekontu.
YÖS’te Dikkat Edilecek Konular
Türk vatandaşı değilseniz sizi hazırlık Türkçe (TÖMER) okutmak isteyeceklerdir. Türkçenizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız, muafiyet sınavına girmek istediğinizi söyleyiniz. Türk vatandaşı iseniz bazı üniversiteler muafiyet sınavını zorunlu kılıyor, bazıları ise gerek olmadığını söylüyor. Kayıt olurken Türk vatandaşı olduğunuzu ve ana dilinizin Türkçe olduğunu söyleyiniz. Benim ana dilim Türkçe değil diyorsanız, bu yazıyı okuyamazdınız.
Not 1: Türk vatandaşları devlet üniversitelerine kayıt yaparken para ödemez. Türk vatandaşı olduğunuz halde, sizden ücret isteyen devlet üniversitelerine kesinlikle para vermeyiniz ve en yakın birime şikayet ediniz. Harç bürosu Türk vatandaşı olduğunuzu görünce, ücretin istenmeyeceğine dair bilgiyi öğrenci işlerine iletecektir.
Not 2: Finansal garanti mektubunu alma imkanınız yok ise yakında getireceğinizi söyleyiniz. Bu belge zorunlu bir belge değildir. Bu belge olmadan da kayıt olmaktadır. Getirmeyecekseniz bile, getirmeyeceğim demeyiniz. Okulu okuduğunuz müddet boyunca istediğiniz zaman gidip o belgeyi tamamlatabilirsiniz. Hiç tamamlatmasanız bile mezun olabilirsiniz.
2 yorum
graliontorile · Temmuz 20, 2023 1:37 am tarihinde
I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again right here regularly. I am reasonably certain I will be told lots of new stuff proper here! Good luck for the following!
graliontorile · Temmuz 20, 2023 1:37 am tarihinde
I am not real wonderful with English but I line up this real easy to translate.