Rüyaların Psikolojik Yorumları

Rüyaların Psikolojik Yorumları

Rüyaların psikolojik yorumları konusuna girmeden rüyanın ne anlama geldiğinden bahsedeceğim. Rüyalar, bilinçdışı yani isteklerin ve arzuların deşarj edildiği, gizemli bir yerde mesajlar içeren fizyolojik bir döngüdür. İnsanlar yaklaşık 8 saatlik uykularında, her 2 saatte bir 15-20 dakika süren rüyalı bir dönem geçirirler. Dolayısıyla her insan uyuduğunda yani 1 gece de 3-4 kez rüya görebiliyor.

Rüyam Psikolojik Mi Manevi Mi?

İslam dinine inanan her Müslüman rüyasının iki türlü olabileceğini bilmelidir. Çünkü bazı rüyalar psikolojik kökenli iken bazı rüyalar Allah tarafından kişiye gösterilmiş olabilmektedir. (Rüyaların Psikolojik Yorumları adlı kitabımızdan alıntılayarak buraya ekledik.) Peki, bunu nasıl anlayacağız? Öncelikle şu hadisi bilmeliyiz:

Peygamber Efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem: “Nübüvvetten (peygamberliğin özelliğinden) geriye sadece mübeşşirât kalmıştır.” buyurmuştur. Sahabeler: “–Mübeşşirât nedir, yâ Rasûlallâh?” diye sorunca da: “ (Müminin Gördüğü) Sadık rüyadır.” diye cevap vermiştir. (Buhari, Tabir, 5; Müslim, Salât, 207-208).

Hadisten de anlayacağımız gibi dini hayatını iyi yaşayan bir Müslümanın rüyaları doğru olabilir. Peki, sadık rüya nedir? Sadık rüya kişinin gördüğü rüyanın dinen bir manası olmasıdır. Örneğin, rüyada Kabe’ye gitmek manevi bir mana veriyor olabilir. Bunu anlamak için insanın o zaman çerçevesinde yaşadıklarını ve düşündüklerini değerlendirmesi gerekir. Eğer yakın zamanda Kabe ile ilgili bir konu konuşmadıysanız, gündeminizde bile yoksa manevi rüya olma ihtimali yüksektir. Ama gece vakti Kabe ile ilgili konuşup, sabah da rüyada Kabe’yi görmek psikolojik olabilir. Aradaki farkı nasıl yorumlayacağınızı anlamanız için bu şekilde bir örnek vermekteyim. Sonuç olarak, kişi sadık bir rüya görmüş ise doğru sitelerden, doğru rüya tabirlerine bakmalıdır.

Her Rüya Yorumu Doğru Mudur?

Her sitenin rüya yorumuna inanmamalıdır. Ve rüya tabirleri ile amel edilmemelidir. Rüyalar bize ibret almamız için gösterilmektedir. Bir amel yapmamız için değildir. Örneğin, rüyada birinin size bir şey yapmanız gerektiğini söylemesine aldanmayın. Rüyanızda size bu emri veren kişi melek kılığına girmiş şeytan olabilir. Ya da bilinçaltı rüyası olabilir. Dolayısıyla peygamberimiz dışında hiç kimse rüyasıyla amel etmemiştir. Peygamberimizin rüyaları sadece sadık rüyalar olduğu için amel etmiştir. Çünkü vahiyler bazen rüya yoluyla kendisine gelmekteydi. Bundan dolayı peygamberlikten geriye sadece “sadık rüyalar” kaldı demektedir.

Tüm rüyalar sadık olmasa da mümin bir kişinin rüyaları genellikle sadık rüyalar olabilir. Psikolojik rüyalar bazı insanlarda tepkimelere yol açabilmektedir. Mesela rüyanızda kavga ediyorsanız ve uyandığınızda kavga etmiş hissiniz varsa, bu büyük ihtimal psikolojik bir rüyadır. Çünkü beden kendini yorduğu için kavga etmiş hissi vermektedir. Aslında rüyanızda kavgaya kendinizi kaptırmanız sizin vücudunuzda kasmaya sebebiyet vermektedir. Böylelikle yorulmaktasınız ve hissinize yansımaktadır.

Kavgalı rüyaların psikolojik yorumları

Kendi üzerimden örnek verecek olursam, bir gün rüyamda kavga ediyordum. Karşı tarafa yumruk atmaya çalışıyordum. Karşı tarafa tam yumruk atarken uyandım ve elimi yattığım duvara çarptım. Bir baktım ki, duvara yumruk atmışım. Duvara öyle sert vurmuşum ki senelerdir o iz orada duruyor. Rüyanın psikolojik olduğunu anladım. Çünkü o sıralar ev içerisinde arkadaşımla sorunlar yaşamaktaydım. Yaşadığım sorunları mücadele ederek çözmeye çalışıyordum. O rüyada kavga ettiğim kişilerin kim olduğunu bilmiyordum. Ama sürekli bir mücadelenin içerisindeyken görmüş olduğum bir rüya olduğu için bunun psikolojik olduğunu fark etmiştim.

İnsanlar her rüyada mana arama eğilimindedir. Çünkü gelecekten umutlu olmak ya da olumsuz bir durum olacağı korkusu insanda merak uyandırmaktadır. Geleceği kimse bilemez ama insan fıtrat gereği geleceğe dönük iyi duygular hissetme ihtiyacı duymaktadır. Rüya tabirleri nasıl ki insanları heyecanlandırıyorsa, hayal kurmak da aynı duyguyu yaşatarak gelecek ümidimizi diri tutmanın en önemli kaynağıdır. Hayal kurmak anlık psikoloji için faydalı olmaktadır. Ama çok hayalci insanlar faaliyete geçmekten kaçan insanlar olabilmektedir. Bundan dolayı hayallerimizin de sınırlarını bilmeliyiz ki ileride hayal kırıklığına uğramayalım. (Rüyaların Psikolojik Yorumları)

Başkalarının Rüyalarını Psikolojik Ve Manevi Yorumlamak

Rüya yorumlamak biraz yetenek ve çoğunlukla da bilgi işidir. Rüya yorumlamada en uzman kişinin Yusuf peygamber olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde peygamberimiz de rüya yorumlamıştır. Rüyaların manevi yorumu peygamberlerin yorumlamalarından yola çıkmalıdır. Çünkü peygamberler birçok rüyayı yorumlamıştır. Onların ilmi günümüze kadar gelerek her konuda olmasa da genel olarak onların yorumlarına bakarak yorum yapılabilmektedir. Peygamberlerin rüya yorumlama metoduna baktığımızda rüya yorumlama mantığını algılamamız daha kolay olacaktır. Örneğin, Yusuf peygamber, Rüyadaki 7 semiz inek; 7 yıl sürecek olan bolluk ve berekettir. 7 zayıf inek de kıtlık ve rızık sıkıntısıdır. 7 yeşil başak; ekonomik rahatlık, 7 kuru başak da ekonomik sıkıntıdır. 7 zayıf ineğin 7 semiz ineği yemesi, 7 yıl süren bolluktan sonra 7 yıl sürecek olan kıtlığı haber vermektedir. Hz. Yusuf (a.s) yaptığı bu tabir sonucunda, yedi bolluk yılı ardından gelecek olan yedi kıtlık yılı için tahıl depolanması gerektiğini tavsiye eder. Ve yedi kıtlık yılı ardından yine bolluk döneminin başlayacağını müjdeler.

Firavun’un rüyasında bu müjdeye dair bir tabir olmadığı için alimlerimiz, Hz. Yusuf’un bu durumdan vahiy ile haberdar olduğunu söylemişlerdir. Rüyaları yorumlamak psikolojik ve manevi olarak değişmektedir. Az önce anlattığımız gibi psikolojik rüyalar bilinçaltı ve süreçle alakalıdır. Manevi rüyalar ise gelecekten ya da şu anki durumunuzdan haber vermektedir. Sizlere manevi rüyalarımla ilgili iki anımı anlatarak manevi rüyaları anlamanızı istiyorum.

KISSA:

Bir gün Antakya’da dolaşırken yerde 20 TL bulmuştum. Bulduğum parayı normalde harcamam. Ya sadaka verirdim ya da sahibini uzun süre arardım. Ama parayı bulduğum yer çok tenha bir yer olduğu için sahibini bulamayacağımı düşündüm ve parayı o gün harcadım. O gün uyudum ve rüyamda burnumun kanadığını gördüm. Sabah uyandıktan sonra rüyada burnumun kanamasının manevi tabirine baktım ve “haram para yemeye delalet eder” yazısını gördüm. O günden sonra bulduğum para az miktarda da olsa ya sadaka verdim ya da sahibini aradım. İslam’a göre para bulunduğu zaman eğer önemli bir miktar ise sahibini aramak ve duyurmak gerekiyor. Miktar söylenmeden duyurulduktan sonra 1 sene boyunca parayı bulan kişi o parayı muhafaza eder. 1 sene içinde sahibini bulamazsa o para artık kendisinin olur. Dilerse sadaka verir, dilerse kendi kullanabilir.

İkinci bir anım olarak da, sürekli dersine gittiğim din hocasını rüyamda gördüm. Gözleri yeşil ve kördü. Rüya bana garip geldi ve araştırdım. Rüyada gözleri yeşil ve kör olan birini görmek “cahil birinden ders almaya delalet eder” manasına gelmekteydi. O günden sonra rüya ile amel etmedim ama hocanın anlattığı konuları araştırmaya başladım. Böylelikle bazı konularda ilminin eksik olduğunu fark ettim. Rüyadan ibret almak gerekir ama amel etmek insanı yanlışa götürebilir. Benim rüyadan ibret almam doğruları bulmamda daha çok yardımcı olmuştu. Sonuç olarak manevi rüyalar başka şekilde görülür ve manaları farklı olabilir. Psikolojik olanlar ise kişinin nefret, sevgi, istek ve arzularını hisseder şekilde görmesi ile genellikle vuku bulur. Yorumlarken de bunları bilerek yorumlamak ve alimlerin yorumlarına bakarak manevi rüyaları yorumlamak gerekir. Çünkü sitelerde bulunan her rüya yorumu doğru olmayabilir. Genellikle kendi sitelerine tıklanması için rüya yorumu yapanlar bulunmaktadır.

Rüyaların Psikolojik Yorumları başlıklı yazımız burada sonlandı. Aşağıdaki linkten devam edebilirsiniz.

Rüyaların Psikolojik Yorumu Kitabının Devamını Okumak İçin Bu Linke Gidebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir